Zwijndrecht vangt vluchtelingen op op hotelschip

99
Foto Gemeente Zwijndrecht

De gemeente Zwijndrecht gaat zo’n 130 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen op een riviercruiseschip. Het schip komt te liggen in de Schokhaven, naast het bedrijfspand van vervoerder Blue Amigo die hiervoor zijn kade beschikbaar heeft gesteld. Direct omwonenden en de omliggende bedrijven zijn per brief geïnformeerd over de komst van het schip. 

Eigen plek voor vluchtelingen
Na aankomst (naar verwachting maandagochtend) worden het schip en het gebied er omheen komende week gereed gemaakt voor de huisvesting van vluchtelingen. “Veiligheid en een ‘eigen plek’ staan voorop”, zegt burgemeester Hein van der Loo.  “We vinden het belangrijk dat de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne zich, na alles wat ze hebben meegemaakt, welkom voelen en tot rust kunnen komen.”

Zwijndrecht thuishaven van de binnenvaart
Vervoerder Blue Amigo stelde al eerder een ruimte beschikbaar voor de inzameling van hulpgoederen voor Oekraïne. “Ongelofelijk om te zien hoeveel spullen er binnen komen en hoe betrokken de Zwijndrechtenaren zijn”, aldus Maurice Swets van Blue Amigo. “Het valt echt op dat daar veel (oud) binnenvaartmensen bij zijn die hun steentje willen bijdragen. Het opvangen van vluchtelingen op een schip past helemaal bij het karakter van Zwijndrecht als dé thuishaven van de binnenvaart.”
Wanneer de eerste bewoners arriveren, is nog niet bekend. Waarschijnlijk komen zij in kleinere groepen aan, verspreid over de komende weken tot maanden.

Meer opvanglocaties in Zwijndrecht
Behalve huisvesting op het hotelschip biedt Zwijndrecht vluchtelingen ook opvang in enkele woningen en een kerkgebouw.