Nieuwe expositie in KunZt: Over Vloed

Terugblik op twee grote overstromingen en vooruitblik naar de toekomst

29

Van 13 februari tot en met 24 april 2022 is in KunZt Zwijndrecht de expositie ‘Over Vloed’ te bezichtigen. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs twee grote overstromingen: de Sint-Elizabethsvloed van 1421 en de Watersnoodramp van 1953. Door klimaatverandering dreigt nu nieuw gevaar, ook dat komt aan bod. De expositie is het resultaat van een prachtige samenwerking tussen KunZt en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk in Zeeland. 


Zwijndrecht is omgeven met water. De Waal in het noorden, de Noord in het oosten en de Oude Maas in het zuiden en westen. In deze regio heeft het water voor veel rijkdom gezorgd, maar dit kwam niet zonder prijs. Wat gebeurde er bij de Sint-Elizabethsvloed en wat waren de gevolgen? Hoe beleefde Zwijndrecht de Watersnoodramp van 1953? Wat heeft klimaatverandering voor invloed op Zwijndrecht en de regio? Ontdek het in de tentoonstelling ‘Over Vloed’.

Lezing over invloed Sint- Elizabethsvloed op Biesbosch
Op 11 februari van 17.00-19.00 uur is de opening van de expositie met een speciaal programma. Hierbij zijn Siemco Louwerse, algemeen directeur van het Watersnoodmuseum en wethouder Jacqueline van Dongen (duurzaamheid en milieu) aanwezig. Na de openingshandeling volgt een lezing van Steven Weisscher, wetenschapper op onder andere het gebied van rivieren en klimaatverandering. Zijn lezing ‘De Biesbosch – een verhaal van verdrinking en landspiegelstijging‘ gaat over hoe meerdere dijkdoorbraken tijdens de Sint-Elisabethsvloed ervoor zorgden dat een stuk Nederland terug werd gegeven aan de natuur. Dit heeft geleid tot het prachtige natuurgebied de Biesbosch, dat vanwege natuurlijke opslibbing nu hoger ligt dan de omliggende polders. Weisscher licht toe hoe dit natuurlijke proces van landspiegelstijging werkt en hoe we ons voordeel daarmee kunnen doen in de toekomst.

Aanmelden voor feestelijke opening
Het openingsprogramma wordt muzikaal omlijst door Vincent Houdijk. Houdijk is (jazz)vibrafonist en met zijn band VinnieVibes verkozen tot meest veelbelovend Nederlands jazztalent (Young VIP). Het officiële programma duurt een klein uur. Hierna is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken en na te praten. Vanwege de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt en is reserveren en het tonen van een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

Openingstijden
De expositie is gratis te bezoeken. KunZt is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zondag open van 13.30 -16.30 uur. Adres: Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 in Zwijndrecht (ingang aan de kant van de Burgemeester de Bruïnelaan). Meer informatie en reserveren voor de opening: www.kunztzwijndrecht.nl/overvloed.