Update over zwembad Blokweer, Bad voorlopig nog gesloten, onderzoeken zijn gestart

71

Door het waterpeil in zwembad Blokweer te laten dalen, is de druk op de constructie afgenomen. Naar verwachting is op zaterdag 5 februari rond 18:00 uur één meter water uit het zwembad gepompt. Het bad is 2,60 meter diep en het waterpeil is op zaterdag een meter gedaald. In overleg met het waterschap wordt het zwembadwater gedoseerd en zorgvuldig afgevoerd via de riolering. De horeca in het sportcentrum is zondag 6 februari weer open.

Op dinsdag 1 februari bleek dat veilig gebruik van het zwembad niet kon worden gegarandeerd vanwege roestvorming op de stalen constructie. Omdat veiligheid voorop staat besloten het gemeentebestuur en de Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA) om het zwembad in sportcentrum Blokweer per direct te sluiten. De zwembadbak van zwembad Blokweer is van Roest Vast Staal oftewel RVS. Sinds de opening van het zwembad in 2014 zijn er vernieuwde inzichten over het gebruik van RVS in zwembaden. Dit heeft geleid tot aangepaste regelgeving in het Bouwbesluit. Daarom monitoren we, volgens de wet- en regelgeving, scherp op de veiligheid. Er zijn roestplekken waargenomen op de zwembadbak.

Onderzoek

Er is meer onderzoek nodig om te kunnen beoordelen of de waargenomen roest ook echt invloed heeft gehad op de constructie. De verwachting is dat rond 15 februari meer duidelijkheid gegeven kan worden over het toekomstbeeld. Gemeente Alblasserdam en BSSA richten zich eerst op het vinden van oplossingen, maar gaan samen evalueren om lering te trekken uit deze situatie.

Vragen voor de gebruikers

Wij begrijpen dat de plotselinge sluiting van het zwembad voor de vele gebruikers vervelend is. Wij vonden het fijn om te horen dat veel mensen begripvol reageerden. Mensen met een urgente vraag kunnen die stellen via het e-mailadres info@blokweer.nl, om de telefoon niet te overbelasten. Na 15 februari worden de gebruikers opnieuw door het zwembad geïnformeerd.