Stadskantoor Dordrecht mogelijk nieuwe opvanglocatie Oekraïners

56
Foto Gemeente Dordrecht

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten het Stadskantoor beschikbaar te stellen als nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Een reden is dat de opvang van vluchtelingen voor langere tijd nodig is vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Een andere reden is dat de huidige locatie CrownPoint per 1 december niet meer beschikbaar is, in verband met de plannen voor de bouw van woningen. Het kabinet vraagt gemeenten ook te zorgen voor langere termijn van opvang van alle vluchtelingen.

Goedkeuring nodig
Als het plan doorgaat, verhuizen de ambtenaren die nu in het Stadskantoor werken per 1 juni naar andere kantoren. Verhuizing van het kantoorpersoneel en diensten van het Stadskantoor stond al gepland voor 2025, als het nieuwe Huis voor Stad en Regio wordt opgeleverd. De tijdelijke verhuizing per juni is een tussenstap. Ook is het Stadskantoor groot genoeg om de hele groep vluchtelingen onder te brengen. Onderzoek naar passende locaties voor opvang wijst uit dat het Stadskantoor het meest geschikt is.

Om het Stadskantoor geschikt te maken als opvanglocatie moet het gebouw worden verbouwd. Er loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van dit plan. Dit onderzoek wordt in februari afgerond. Het uiteindelijke besluit hangt ook af van goedkeuring door de Nationale Opvangorganisatie (NOO). Tegelijkertijd wordt gekeken of het mogelijk is ambtenaren en college op tijd te verhuizen.

Dienstverlening
Inwoners van de stad kunnen gebruik blijven maken van de huidige dienstverlening in het Stadskantoor, zoals de Stadswinkel. Ook vergaderingen van raad en commissies blijven gewoon mogelijk. Het idee is dat kantoormedewerkers van de gemeente, handhaving en het college per juni vanuit andere locaties gaan werken. Gekeken wordt naar onder andere de gebouwen Hellingen en de Noordendijk 248.cOm de verhuizing van de Oekraïense vluchtelingen per 1 december mogelijk te maken, is het nodig dat het Stadskantoor voor de zomer leeg is. Vanaf die datum start de verbouwing van kantoorpand naar opvanglocatie.