Gemeente Dordrecht verlengt subsidieregeling voor groenblauwe schoolpleinen

60
Foto IKC Dr. H Bavinckschool

Dordrecht – De subsidie voor het ontwerp en de aanleg van groenblauwe schoolpleinen, die de gemeente Dordrecht sinds 2020 ter beschikking stelt, is ook in 2022 aan te vragen. Niet alleen is de regeling met een jaar verlengd, ook het bedrag per groenblauw schoolplein is verhoogd naar maximaal € 40.000.


In 2020 introduceerde de gemeente Dordrecht de subsidie voor groenblauwe schoolpleinen. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat Dordtse basisscholen hun schoolplein natuurlijker inrichten. De gemeente streeft ernaar dat in 2030 80% van de Dordtse basisscholenkinderen een groenblauw schoolplein heeft.

Voordelen voor klimaat en gezondheid
Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurlijke elementen. Er zijn minder tegels zodat hevige regen niet voor wateroverlast zorgt en grondwater wordt aangevuld. Op een groenblauw schoolplein wordt het ook minder heet in de zomer. Groenblauwe elementen maken kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur en het klimaat. Wethouder Marco Stam (klimaatadaptatie): ,,Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met hittestress en met overvloedige neerslag. Groenblauwe schoolpleinen zijn een goed antwoord daarop. En het nodigt kinderen ook nog uit om te bewegen. Dat spreekt me als wethouder sport extra aan.”

Leerprestaties
Veilig buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in hun spel. Wethouder Peter Heijkoop (onderwijs): “Een natuurlijk schoolplein is ook nog eens hartstikke goed voor de leerprestaties van de kinderen. Voor de leraren biedt het ook de mogelijkheid om het schoolplein als lesruimte te gebruiken. Kinderen leren zo op een speelse en vanzelfsprekende manier dat zij als mensen zelf onderdeel zijn van de natuur. Daarmee is het niet alleen investering in groenblauwe schoolpleinen, maar ook in de toekomst van onze kinderen.”

Financiële hulp
Het succes van een groenblauw schoolplein valt of staat met een goed ontwerp. Daarom biedt de gemeente financiële hulp zowel bij het maken van het ontwerp als bij de uitvoering, dus de aanleg van het plein. Voor een gemiddeld schoolplein liggen de kosten voor vergroenen al gauw rond de € 80.000,-. Om de scholen goed op weg te helpen, wil de gemeente ze met maximaal de helft van dit richtbedrag ondersteunen.
De subsidie is opgesplitst in twee regelingen: één voor het ontwerp en de ander voor de aanleg. Per school is maximaal € 40.000 uitvoeringsgeld beschikbaar. Het bedrag wordt bepaald door de grootte van het plein en het aantal bomen dat wordt geplaatst. Afhankelijk van de hoogte van de aanvragen, kunnen in 2022 minimaal 5 scholen gebruik maken van de subsidie. Eind 2022 beslist de gemeente over verlenging van de regeling.

Succes
Eén van de Dordtse scholen waar de kinderen in 2020 een groenblauw schoolplein hebben gekregen, is de Dr. H. Bavinckschool. Waar voorheen veel tegels lagen, is nu plaats gemaakt voor biodiverse beplanting, een insectenhotel, een moestuin en een regenton. Er is veel ruimte voor avontuurlijk spelen, klimmen, balanceren en kliederen met zand en water. Volgens Joke Snijders van de Bavinckschool is het nieuwe plein een groot succes. “In de herfst en winter stonden er veel plassen op het plein. Er werd veel gerend en er was aardig wat onrust. Kinderen verveelden zich. Samen met de kinderen hebben we bedacht wat we anders zouden willen. We hebben nu een klimaatadaptief plein met veel leuke natuurlijke elementen. Er wordt volop gespeeld en ook lessen vinden meer buiten plaats.”

Scholen die interesse hebben in de aanleg van een groenblauw schoolplein, kunnen kijken op de website groenblauwdordrecht.nl/scholen voor meer informatie over de subsidie.