GGD Zuid-Holland Zuid gaat dagelijks overgebleven vaccins in o.a Dordrecht weggeven

108
Foto GGD ZHZ

Het streven van de GGD is om iedere dag evenveel prikafspraken als vaccins te hebben. Toch blijven er aan het eind van de dag op de meeste locaties weleens vaccins over. Ook in onze regio. Dit noemen we surplus. Dat gooien we uiteraard niet weg, maar daar zoeken we een nuttige bestemming voor.

Als je bent uitgenodigd voor een vaccinatie – en dat is iedereen van 12 jaar en ouder – kom je in aanmerking voor zo’n surplusvaccin. Gewoon door je een kwartier voor sluitingstijd te melden bij een vaccinatielocatie.

Surplus

Iedereen kan zich melden bij een vaccinatielocatie van GGD ZHZ voor een surplusvaccin.

Het streven van de GGD is om iedere dag evenveel prikafspraken als vaccins te hebben. Toch blijven er aan het eind van de dag op de meeste locaties weleens vaccins over. Ook in onze regio. Dit noemen we surplus. Dat gooien we uiteraard niet weg, maar daar zoeken we een nuttige bestemming voor. Als je bent uitgenodigd voor een vaccinatie – en dat is iedereen van 12 jaar en ouder – kom je in aanmerking voor zo’n surplusvaccin. Gewoon door je een kwartier voor sluitingstijd te melden bij een vaccinatielocatie.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Dagelijks kun je je een kwartier voor sluitingstijd voor een eerste of tweede* vaccinatie melden bij een van de vaccinatielocaties van GGD ZHZ. Dit kan ook als je al een afspraak hebt ingepland. Als dit je eerste prik met BioNTech/Pfizer of Moderna is, dan wordt er direct een afspraak voor de tweede gemaakt. Bij het Janssen-vaccin is het niet nodig een tweede afspraak te maken. Overigens is het vaccin dat je krijgt afhankelijk van de beschikbaarheid op die locatie. Dat is van tevoren niet bekend. Je kunt wel je voorkeur aangeven, alleen maakt dat de kans kleiner dat er een vaccin voor je is.
Vanaf een kwartier voor sluiting – eerder is niet toegestaan – van de vaccinatielocatie, kun je komen. Dan wordt een vastgesteld aantal personen op volgorde van aankomst binnengelaten. Hoeveel dit er zijn is gebaseerd op het maximumaantal vaccins dat over zou kunnen zijn die dag. Het kunnen er ook minder zijn, dat weten we niet van tevoren, maar nooit meer. Hierna moet je nog even wachten totdat precies bepaald is hoeveel vaccin er over is. Dit wordt op volgorde van binnenkomst verdeeld. Ben je ‘voor niets’ gekomen, dan ben je de volgende dag weer welkom. Je krijgt dan geen voorrang, want de procedure is iedere dag hetzelfde.

Dit zijn de voorwaarden

Bijna iedereen komt in aanmerking voor een surplusvaccin. Hierbij geldt een aantal voorwaarden:

  1. Je hebt nooit een heftige allergische reactie, zoals bloeddrukdaling, benauwdheid of zwelling in het gezicht, gehad op een vaccinatie of op een geneesmiddel. In die gevallen moet je namelijk een half uur gemonitord worden en dat kan niet, omdat het surplus vlak voor de sluiting wordt geprikt. Wanneer je een reguliere afspraak maakt, is die gelegenheid er wel.
  2. Je hebt de documenten bij je, die je ook bij een reguliere vaccinatie-afspraak nodig hebt: legitimatie, uitnodigingsbrief en gezondheidsverklaring (die zit bij de uitnodigingsbrief).
  3. Je bent in de acht weken voorafgaand aan de vaccinatie niet positief getest op corona.
  4. Je komt alleen, zonder begeleiding of kinderen, tenzij deze ook gevaccineerd willen worden.
  5. Ben je nog geen achttien, dan prikken we alleen BioNTech/Pfizer.

Wanneer kun je bij een vaccinatielocatie terecht voor een surplusvaccin?

In dit overzicht staat hoe laat je bij een locatie terechtkunt en met welk(e) vaccin(s) daar geprikt wordt. Dat betekent niet dat je een vaccin kunt kiezen, want de beschikbaarheid wisselt per dag.

Oud-Beijerland om 13.45 uur (BioNTech/Pfizer)
Groot-Ammers om 13.45 uur (BioNTech/Pfizer en Janssen)
Dordrecht Oranje Wit om 19.45 uur (BioNTech/Pfizer en Moderna)
Gorinchem om 19.45 uur (BioNTech/Pfizer, Moderna en Janssen)*

Spelregels voor je tweede vaccinatie

  • Heb je de eerste keer Pfizer of Moderna gehad? Dan krijg je nu hetzelfde vaccin.
  • Heb je de eerste keer AstraZeneca gehad? Dan krijg je een tweede prik met het Pfizer-vaccin.
  • De periode tussen 1e en 2e vaccinatie is voor Pfizer minimaal 21 dagen en voor Moderna minimaal 28.
  • Uiteraard wordt na je 2e vaccinatie je Gele Boekje gestempeld.