Kinderen boetseren beeldjes voor prijswinnaars sportverkiezing Alblasserdam

80
Beeldend kunstenaar Roel Teeuwen, hier bij de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding door commissaris van de Koning Jaap Smit, begeleidt het maken van de beeldjes.
Beeldend kunstenaar Roel Teeuwen, hier bij de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding door commissaris van de Koning Jaap Smit, begeleidt het maken van de beeldjes.

Alblasserdam – Kinderen in Alblasserdam krijgen de kans om de bronzen beeldjes te maken die in februari worden uitgereikt aan onder andere de sportman en sportvrouw van het jaar. Wie deze kans wil grijpen, moet zich snel opgeven voor de workshop van beeldend kunstenaar Roel Teeuwen tijdens de kerstvakantie in cultureel centrum Landvast.

De workshop maakt deel uit van het gemeentelijke educatieprogramma Kunstkanjers en is bedoeld voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Tijdens drie bijeenkomsten komen zij meer te weten over het maken van een bronzen beeldje. Onder aanvoering van de kunstenaar gaan ze boetseren in was en maken ze een beeld van een mensfiguur in beweging. Een deskundige jury selecteert de vier kunstwerkjes die het best gelukt zijn. Deze beeldjes worden in brons gegoten en voorzien van de naam van de maker. Ze vormen de prijs voor de sportman, sportvouw, sportploeg en het sportinitiatief van 2017. Uiteraard zijn de makers van de beeldjes aanwezig bij de uitreiking in februari. 

Workshop Wit

Ook in Huis van Zessen kan de jeugd zich creatief uitleven. In januari is daar een workshop met het thema Wit voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Met witte materialen zoals foam, watten, papier en suikerklontjes en geholpen door hun eigen fantasie maken de deelnemers een wit bouwwerk. De bouwwerken vormen een mooi contrast met het kleurrijke Huis van Zessen. Voorafgaand aan de workshop krijgen de kinderen een rondleiding door de woning uit 1923 die de beroemde Alblasserdamse stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren ontwierp voor de weduwe Van Zessen.

Talenten verkennen

,,Ik vind het mooi dat in ons dorp kinderen de kans krijgen om ook op cultureel en kunstzinnig gebied hun talenten te verkennen en te ontwikkelen”, zegt wethouder Dorien Zandvliet die o.a. welzijn en jeugd in haar portefeuille heeft. ,,Bezig zijn met beeldende kunst leert je anders en beter kijken. Ik heb eerder ervaren wat er uitkomt als kinderen worden begeleid bij het maken van een bronzen beeldje. Prachtige en ontroerende dingen die een blijvende waarde hebben. Nu kinderen de beeldjes voor de sportverkiezing gaan maken, komen sport en cultuur samen.”

Praktische informatie

De workshop onder leiding van Roel Teeuwen bestaat uit drie bijeenkomsten op do 28-12, di 2-1 en do 4-1 van 14.00 tot 15.30 uur in Landvast, Haven 4. Deelname is gratis. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers. Opgeven kan t/m 28 december voor 12.00 uur via pieterjan@onderwijs-cultuur.nl. De workshop Wit is op wo 10-1 en vr 12-1 van 15.30 tot 17.30 uur in Huis van Zessen, West Kinderdijk 89. Deelname kost €2,50. Opgeven kan voor 6 januari 2018 via pieterjan@onderwijs-cultuur.nl of contact@huisvanzessenalblasserdam.nl

Kunstkanjers

De gemeente Alblasserdam, Servicebureau Cultuur en Onderwijs (voorheen ToBe) en lokale culturele organisaties en individuele professionals werken sinds 2014 samen aan het programma voor cultuureducatie Kunstkanjers. Kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar die op school kennis hebben gemaakt met kunst en cultuur krijgen de mogelijkheid om die kennis te verdiepen, te verbreden en hun talenten verder te ontwikkelen.