Uit- & instapzone zorgt voor betere opvang toeristen in Kinderdijk

97
De wethouders Frank Meerkerk en Arjan Kraijo geven het startsein voor de bouw van de uit- en instapzone, een van de maatregelen om het toenemende aantal toeristen aan het Werelderfgoed in goede banen te leiden. - Foto (Ferry Verheij)
De wethouders Frank Meerkerk en Arjan Kraijo geven het startsein voor de bouw van de uit- en instapzone, een van de maatregelen om het toenemende aantal toeristen aan het Werelderfgoed in goede banen te leiden. – Foto (Ferry Verheij)

Vandaag is in het Werelderfgoed Kinderdijk begonnen met de aanleg van een uit- en instapzone voor touringcars. Deze zone, die in maart 2018 gereed is, is een van de maatregelen om het toenemende aantal toeristen aan het Werelderfgoed in goede banen te leiden. De wethouders Frank Meerkerk (Molenwaard) en Arjan Kraijo (Alblasserdam) plantten – samen met enkele leerlingen van SMDB De Wegwijzer – een wegwijzer op de plaats waar de uit- en instapzone wordt aangelegd.

Het Werelderfgoed Kinderdijk met zijn beroemde molens is voor veel – veelal internationale toeristen – aantrekkelijk om te bezoeken. Voor de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam en de stichting Werelderfgoed Kinderdijk is het belangrijk dat dit toenemende aantal toeristen de leefbaarheid in Kinderdijk niet onder druk zet. De uit- en instapzone moet voorkomen dat de bussen her en der in Kinderdijk stoppen om toeristen uit- en in te laten stappen. Dit zorgt immers voor verkeers- en geluidsoverlast en soms ook voor gevaarlijke situaties. Naast de aanleg van de uit- en instapzone, wordt bijvoorbeeld parkeergelegenheid gecreëerd in het havengebied van Alblasserdam. Ook wordt het vervoeren van toeristen over water verder gestimuleerd. In 2016 maakten al 60.000 bezoekers gebruik van de Waterbus en bezochten 110.000 bezoekers Kinderdijk met een riviercruise. Het streven is om de komende jaren een steeds groter deel van het aantal bezoekers over water te vervoeren.

Gebiedsperspectief

Om alle inspanningen en uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, waterveiligheid, economie, bereikbaarheid, cultuurhistorie, natuur en toerisme met elkaar te verbinden, wordt momenteel ook een gebiedsperspectief ontwikkeld. Zo’n perspectief zorgt ervoor dat ook op de langere termijn een juiste balans ontstaat tussen het benutten van de economische kansen die het toerisme biedt en het vergroten van de leefkwaliteit in Kinderdijk en omgeving. Het beter reguleren van de toeristenstromen vergt immers niet alleen maatregelen voor de korte, maar ook voor de langere termijn.