Zwijndrechtse schoolkinderen denken mee over armoede

63

Zwijndrecht – Op woensdag 8 februari gingen leerlingen van groep 6 van Kind Centrum “Hart van Meerdervoort” (Dolfijn) in Zwijndrecht met medewerkers van de Sociale Dienst Drechtsteden en de Stichting Leergeld in gesprek over armoede. Het is een van de tien basisscholen in Nederland waar kinderen meedenken over de beste inzet van het landelijke budget van € 100 miljoen voor kinderarmoedebestrijding.

Armoede onder kinderen staat in de Drechtsteden hoog op de agenda, licht Peter Heijkoop, portefeuillehouder Werk en Inkomen van de Drechtsteden, toe. “Wij vinden dat alle kinderen in de Drechtsteden moeten kunnen meedoen, ook kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. We hebben daarvoor bijvoorbeeld het SMS-kinderfonds in het leven geroepen, dat het voor kinderen van ouders met een laag inkomen mogelijk maakt lid te worden van een sportvereniging, mee te kunnen op schoolreisjes en op muziekles te gaan.”

Bij Kind Centrum “Hart van Meerdervoort” werden ideeën opgehaald voor de investering van het extra geld dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar heeft gesteld voor de aanpak van kinderarmoede. Onder begeleiding van Consulting Kids (een bureau gespecialiseerd in het raadplegen van kinderen voor volwassen vraagstukken) gingen de leerlingen van groep 6 aan de slag met vragen als: wat is armoede, welke problemen komen kinderen in armoede volgens jullie tegen en hoe kunnen we deze problemen het beste oplossen?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Sociale Dienst Drechtsteden gebruiken de ideeën van de kinderen bij de aanpak van kinderarmoede. De schoolkinderen helpen zo bij het oplossen van een belangrijk maatschappelijk probleem én ze hebben de rest van hun leven plezier van de vaardigheden die ze daarbij opdoen.

Foto: Drechtsteden.nl