Adoptie oorlogsmonument Papendrecht overgedragen aan leerlingen van de Knotwilg, na onthulling op nieuwe plek.

55
Foto Gemeente Papendrecht

PAPENDRECHT – Op woensdagochtend 13 april droegen de leerlingen van groep Groep 7/8 van De Wielen het oorlogsmonument over aan de twee groepen 7 van De Knotwilg. De bijzondere bijeenkomst vond plaats op de begraafplaats van Papendrecht, in bijzijn van de burgemeester en het 4-mei comité van Papendrecht.

In de aula van Uitvaartonderneming De Drechtstreek & Timmers aan de Admiraal de Ruijterweg in Papendrecht werden de leerlingen officieel ontvangen. Na een indringende toespraak van burgemeester Jetten, was het de beurt aan de leerlingen van de scholen om duidelijk te maken wat oorlog voor hen betekent. Aansluitend nodigde de voorzitter van het 4-mei Comité, Wim de Leur, een leerling van beide scholen uit om het vernieuwde monument opnieuw te onthullen.

De leerlingen legden een krans en bloemen bij het monument, waarna met elkaar twee minuten stilte in acht genomen werd.

Dit jaar was het extra bijzonder. Het oorlogsmonument is immers verplaatst naar het midden van het veld, dankzij de mooie samenwerking tussen het 4-mei Comité , de veteranen en de gemeente. Het 4-mei Comité had al geruime tijd de wens dat het monument zichtbaarder zou worden opgesteld.  Het voorstel van mevrouw Verdoorn, lid van het 4-5 mei Comité, die in haar rol als raadslid in 2021 een voorstel had gedaan om ook in Papendrecht een Veteranenpaviljoen te realiseren, sloot daar naadloos bij aan. Met dat zogenaamde ‘Witte Anjerperkperk’ worden alle veteranen in onze gemeente nu geëerd. Door de verplaatsing van het monument naar het midden van het veld te combineren met de aanleg van het Witte Anjerperk is de nieuwe plek tot stand gekomen.

Het Adoptie oorlogsmonument is een educatief project van de basisscholen in Papendrecht. Doel van het project is niet zozeer de adoptie van een monument, maar leerlingen door het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst te stimuleren meer te weten te komen over de (lokale) geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de bijbehorende rituelen.

Juist nu worden we er in alle heftigheid mee geconfronteerd dat leven in vrede en veiligheid geen vanzelfsprekendheid is. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er nog geen dag verstreken zonder dat er ergens in de wereld een oorlog woedde.

De burgemeester benadrukte dit ook in haar toespraak. Burgemeester Annemiek Jetten: “De schrijnende beelden op televisie over actuele conflicten confronteren ons dagelijks met de vreselijke gevolgen van oorlog en geweld.”

Als afsluiting werd in de aula van het uitvaartcentrum nog wat drinken geserveerd.