Tuinmaatjes gezocht

51

Het project Sociaal Tuinieren is op zoek naar tuinmaatjes. Dit zijn mensen die van tuinieren houden en die anderen, die dat zelf niet kunnen, willen helpen bij hun tuinonderhoud. Aanmelden kan via e-mail info@presentdordrecht.nl

Vrijdag 1 april was de tweede Tuinmaatjes Bijeenkomst van het project Sociaal Tuinieren Dordrecht. Dit is een mooie samenwerking tussen Gemeente Dordrecht en Stichting Present Dordrecht-Papendrecht. De middag vond plaats op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt. De bijeenkomst stond in het teken van ontmoeting. Tuincoach Caroline de Vlaam gaf een interessante workshop over bodem en compost.

Sociaal Tuinieren
Wat is ‘Sociaal Tuinieren’? Het begint met een groep van Present die een tuin opknapt voor iemand die dat zelf niet kan. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke beperking, gebrek aan netwerk en onvoldoende financiële middelen. De aanmelding van deze tuinen verloopt via Hulplijn Dordt. Om te voorkomen dat de tuinploeg een jaar later weer in dezelfde tuin staat, wordt een tuinmaatje aan de hulpvrager gekoppeld. Het tuinmaatje helpt minstens één keer per maand. Zo ontstaat er een leuk contact en blijft de tuin op orde.

Daarnaast wordt voorkomen dat alle planten eruit worden gehaald omdat men onderhoudsvrije tegels wil. Een tuin zonder planten en alleen tegels kan op warme dagen erg heet worden. Bovendien kan het voor wateroverlast zorgen en is het slecht voor de biodiversiteit. Duurzaamheidscentrum Weizigt kan eventueel adviseren met kennis. Dat geldt ook voor advies van de Tuincoach.

Een tuinmaatje vertelt: “Ik ben heel enthousiast, vooral de combinatie tussen het sociale aspect en het tuinieren is erg fijn. Het geeft me een voldaan gevoel als ik zie hoe trots de tuinbezitter is op het resultaat. Ook is het heel goed om te merken dat buren positief reageren. De tuineigenaar heeft nu regelmatig een praatje met buurtbewoners.”

Aanmelden
Aanmelden als tuinmaatje kan via e-mail info@presentdordrecht.nl. Tuinmaatjes hebben een Whats App groep waarin ze vragen stellen of tips delen. Twee keer per jaar is er een Tuinmaatjes Bijeenkomst waar je andere tuinmaatjes kunt ontmoeten.