Burgemeester Wouter Kolff sluit woning aan de Aalscholverstraat in Dordrecht vanwege onvergund sekswerk

118
Foto Ter illustratie - Pixabay

Burgemeester Wouter Kolff heeft een woning aan de Aalscholverstraat voor de duur van drie maanden gesloten. In de woning zijn, na meerdere controles, vier sekswerkers aangetroffen die werkten zonder benodigde vergunning.

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van de politie deed onderzoek na een tip via Meld Misdaad Anoniem. Tijdens de eerste controle zijn twee sekswerkers in de woning aangetroffen en op een later moment twee anderen. De woning was volledig ingericht als seksbedrijf zonder dat hiervoor een vergunning was verleend. Dit is in strijd met de algemene plaatselijke verordening en op de betreffende locatie ook met het bestemmingsplan.

Sluiting
De woning is op last van de burgemeester voor de duur van drie maanden gesloten. De burgemeester wil met het sluiten van de woning de openbare orde herstellen, de loop op de woning wegnemen en een signaal afgeven dat dit niet wordt getolereerd. De huurder is over de sluiting geïnformeerd. Deze heeft de woning inmiddels verlaten. Woonbron heeft als eigenaar medewerking verleend aan de sluiting van de woning.

Signalen
Sekswerk is een legaal beroep bij vrijwillige betaalde seks tussen volwassenen. Er zijn ook illegale vormen, zoals bij onvergund sekswerk daar waar een vergunning nodig is, minderjarigheid, illegale arbeid of bij uitbuiting. Werken in onvergunde seksbedrijven kent risico’s en maakt sekswerkers kwetsbaar voor geweld en misstanden.
Een pand waarin mogelijk een illegale vorm plaatsvindt kan worden herkend door vaak wisselende personen, voornamelijk vrouwen, die slechts enkele dagen verblijven, door veel aanloop van voornamelijk mannen voor een kort bezoek en geluidsoverlast of door een afgelegen ligging zoals een garagebox.

Verantwoordelijkheid klanten bij uitbuiting
Burgemeester Kolff: ‘Helaas doet niet iedereen dit werk vrijwillig en is er soms sprake van dwang om iemand uit te buiten. Ook klanten hebben hierin een verantwoordelijkheid. Zij kunnen helpen een uitbuitingssituatie te doorbreken deze te herkennen, te stoppen bij een verdachte situatie en er melding bij de politie van te doen.’

Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten van sekswerkers strafbaar als er een dienst wordt afgenomen van een sekswerker en weet of ernstig reden heeft te vermoeden dat er sprake is van dwang. Als een klant het direct meldt bij de politie en stopt is de klant niet strafbaar.
Melden helpt

Inwoners die overlast ervaren door vermoedelijk illegale prostitutie, kunnen contact opnemen met de politie. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem door te bellen naar 0800–7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl

Klanten die veiliger willen afspreken, kunnen voor meer informatie terecht op www.veiligerafspreken.nl