Gemeente Hardinxveld Giessendam, Neptune en buren realiseren uniek project voor arbeidsmigranten 

37
v.l.nr.: Diana, wethouder Trudy Baggerman en Rein van Lieshout. Foto: Gemeente Hardinxveld Giessendam,

 In 2020 heeft het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geld beschikbaar gesteld om projecten rondom het huisvesten van kwetsbare doelgroepen een financiële impuls te geven. “De gemeente heeft vanuit deze pot met geld een bijdrage ontvangen om op het terrein van Neptune arbeidsmigranten te huisvesten”, vertelt wethouder Trudy Baggerman van Wonen en Ruimtelijke Ordening. Het unieke project is tot stand gekomen door een particpatietraject met Neptune en de direct omwonenden. Trudy Baggerman: “Ik ben er trots op vandaag de memo met Rein van Lieshout van Neptune te kunnen ondertekenen. Het getuigt van een succesvolle samenwerking!” 

In totaal heeft de gemeente € 409.500 ontvangen om het project op het terrein van Neptune te realiseren. “Met het geld kunnen we in ieder geval 50 bedden realiseren voor arbeidsmigranten”, aldus Rein van Lieshout. De vergunning is inmiddels rond en binnenkort start de huisvesting. De arbeidsmigranten zijn belangrijk voor de lokale bedrijven in Hardinxveld-Giessendam. Met het ondertekenen van het convenant is er goede huisvesting voor de werknemers. Tegelijkertijd blijven op deze manier ‘gezinswoningen’ beschikbaar voor de lokale bevolking. 

Uniek door complexiteit 

Het project is zo uniek vanwege de complexiteit door milieu- en veiligheidsaspecten en de wetgeving. Drie jaar geleden werd het traject gestart en stootte Neptune en de gemeente op weerstand uit de directe omgeving. Trudy Baggerman: “Bewoners waren bezorgd over de veiligheid van het pand en hun eigen privacy. En die begreep ik volkomen. In het vervolgtraject is Neptune in overleg gegaan met de buurt, waardoor we nu een prachtig plan hebben liggen waar iedereen blij mee is.” Diana is één van de direct omwonenden en contactpersoon van de buurt. “We wilden mensen wel graag een plek gunnen, maar het proces verliep in eerste instantie niet fijn. We gunnen de arbeidsmigranten een plek, want ze zijn belangrijk voor het dorp”, aldus Diana. 

Betrokken buren 

Diana: “Wij zijn heel blij hoe het is geworden, dat was ook onze inzet. Er is geluisterd en meegedacht. Door deze goede samenwerking is er ook een goed resultaat.” Diana is ook bij de ondertekening aanwezig om de samenwerking extra kracht bij te zetten. “Mooi om te zien dat we dit participatietraject zo kunnen afronden en arbeidsmigranten een goede plek kunnen geven”, aldus Trudy Baggerman.