Burgemeester Heijkoop sluit zich aan bij Burgernet; bent u de volgende?

23
Foto Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Hardinxveld-Giessendam – Burgemeester Dirk Heijkoop heeft zich afgelopen zaterdag aangesloten bij Burgernet. In het kader van de Week van de veiligheid (11 tot 16 oktober) stond Burgernet op de markt in Hardinxveld-Giessendam om deelnemers voor de ‘opsporingsdienst’ te werven.


Deelnemers in Hardinxveld-Giessendam

Binnen de politie-eenheid Rotterdam (waar ook Hardinxveld-Giessendam onder valt) is het streven om per gemeente 10% van het aantal inwoners als deelnemer bij Burgernet aangesloten te hebben. Op dit moment zit Hardinxveld-Giessendam daar met 8% iets onder. “Vandaag heb ik mijzelf aangesloten bij Burgernet omdat het een belangrijk middel kan zijn in bijvoorbeeld het oplossen van een misdrijf of terugvinden van een vermist persoon”, aldus burgemeester Heijkoop. Dat Burgernet inderdaad een belangrijk middel is blijkt wel uit de cijfers. De afgelopen maand is Burgernet in de eenheid Rotterdam 34 keer ingezet. Maar liefst 21 keer betrof dit een succesvolle actie. Ook Antoinet de Bruijn, wijkagent operationeel expert in Hardinxveld-Giessendam, benadrukt het belang van Burgernet: “Het percentage succesvolle acties is hiermee 61%. Dit toont aan dat Burgernet echt bijdraagt aan een veiligere samenleving en dus een veiliger Hardinxveld-Giessendam.” Samen roepen ze daarom iedere inwoner van de gemeente op om de Burgernet App te downloaden. “Laten we ervoor zorgen dat wij binnenkort bovenaan de lijst staan qua percentage deelnemers in de eenheid Rotterdam, wij rekenen op u”, aldus Heijkoop en De Bruijn.

Hoe werkt Burgernet?

Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen. De deelnemer van Burgernet ontvangt een app-bericht, spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in de omgeving. In dit bericht wordt de deelnemer opgeroepen om uit te kijken naar bijvoorbeeld de vermiste persoon of een verdacht voertuig. Op het moment dat de deelnemer iets ziet dan dient deze direct contact op te nemen met de meldkamer van de politie.

In de Burgernet App kan een deelnemer zich aanmelden voor het Digitaal Buurtonderzoek, door het adres en postcode in te voeren in de app. Bij een buurtonderzoek ontvangt een deelnemer een e-mail van de politie, bijvoorbeeld wanneer er is ingebroken in de straat. Wanneer de deelnemer iets heeft gezien of gehoord, kan hij dit eenvoudig doorgeven via een reply-knop. Burgernet maakt ook gebruik van e-mail om deelnemers te informeren over een verdachte of onveilige situatie. “Als politie kunnen wij alle extra ogen en oren in de wijk goed gebruiken!
Hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt
gevonden”, aldus De Bruijn.

Meer informatie
Heeft u de stand van Burgernet gemist maar wilt u zich toch aanmelden bij Burgernet? Kijk dan op www.burgernet.nl en download de app. Ook kunt u op deze website meer informatie vinden over Burgernet en recente acties waarbij Burgernet is ingezet.