Varend erfgoed in beeld op de rivieren rond de Hoeksche Waard

44
Sleepboot 'Leanke' in de Dordtse Kil - Foto Arie Pieters

In de regio Rijnmond/Hoeksche Waard zijn flink wat liefhebbers te vinden van het zogenaamde ‘varende erfgoed’. Dat zijn klassieke schepen met een respectabele leeftijd. Je zou het kunnen vergelijken met oldtimer auto’s. En net als bij die rijdende oldtimers zijn er in de regio Rijnmond aardig wat mensen te vinden die niet alleen liefhebber zijn, maar zo’n klassieker ook ‘levend’ houden. En ‘levend’ wil in dit geval uiteraard zeggen ‘varende’ houden.

Door: Arie Pieters

Het gaat dan om heel uiteenlopende typen schepen. Van oude binnenvaartschepen tot en met zeiljachten en ook sleepboten. En van die laatste categorie zijn er in de omgeving van de Hoeksche Waard de nodige die nog in een puike én dus varende conditie verkeren. Een heel aanzienlijk deel van deze schepen is eigendom van particulieren, die ze vaak perfect hebben gerestaureerd. In het voorjaar zien we veel van deze historische schepen weer op de rivieren verschijnen. En vaak kunnen we ze dan tot het einde van de herfst weer bewonderen. Maar los van deze schepen die feitelijk van een welverdiend pensioen mogen genieten, zijn er ook nog van die dappere oudjes die soms bijna dagelijkse werken voor de kost. Dat gaat ondermeer op voor kleine binnenvaartschepen van het type ‘spits’ en ‘kempenaar’, maar ook voor sommige sleepboten op hoge leeftijd. Meerdere van zowel die kleine binnenvaartschepen als ‘slepers’ naderen wat leeftijd betreft de honderd jaar

Sleepboot ‘Leanke’

De regio Rijnmond/Hoeksche Waard is wat betreft de klassieke sleepboten goed vertegenwoordigd. Er zijn ondermeer eigenaren te vinden in Zwijndrecht, Hellevoetsluis, Dordrecht. Sliedrecht, Papendrecht, Rotterdam en Hardinxveld-Giessendam. Vreemd is dat niet, want van oudsher zijn hier veel havens te vinden en vroeger had je ook binnenvaartschepen die afhankelijk waren van sleepboten. ‘Leanke’ is zo’n perfect onderhouden sleepboot, gebouwd in 1946 bij werf ‘Volharding’ van de Gebr. Bodewes, die anno 2021 nog in werkende staat is. De fraaie sleper met verhoogde kajuit mocht inmiddels dus al 75 kaarsjes uitblazen, maar kan nog steeds worden ingezet voor de sleep- en duwvaart. ‘Leanke’ is eigendom van Leenman sleep & duwvaart BV uit Hardinxveld-Giessendam. Net als bij veel van haar collega klassieke slepers doet het uiterlijk van ‘Leanke’ eigenlijk nauwelijks onder voor dat van echte museumschepen. Meer info over deze sleepboot is te vinden op de websites: https://varenderfgoed.nl/ en https://www.leenmansleependuwvaart.nl