Papendrecht heeft nu een “slimme” fietsenstalling

97
In Papendrecht heeft wethouder Kees de Ruijter vanochtend de eerste slimme fietsenstalling in gebruik genomen - Foto Gemeente Papendrecht

Papendrecht – Een fietsenstalling waar je je e-bike veilig kunt stallen en opladen, die realtime informatie geeft over beschikbare plaatsen én waar je ook nog eens via gratis Wi-Fi je mail kunt checken. En dat allemaal energieneutraal, door middel van zonnepanelen op de fietsenstalling. Klinkt als toekomstmuziek? Nee hoor, niet voor Papendrecht.

Wethouder Kees de Ruijter nam woensdag 7 juli als eerste zo’n “slimme” fietstenstalling in gebruik. Met zijn OV-chipkaart plaatste hij zijn fiets in de stalling langs de Burgemeester Keijzerweg bij de kruising met de Jan Steenlaan.

De Ruijter steekt zijn trots niet onder stoelen of banken: ‘Papendrecht is de bij de 10 eerste gemeenten in Nederland met een slimme fietsenstalling en dat is natuurlijk prachtig. Maar wat voor mij nóg belangrijker is, is dat het past bij de Papendrechtse visie op 1. duurzaamheid, 2. stimuleren van fietsen en bewegen en 3. laagdrempelig openbaar vervoer. Straks laat je nog makkelijker de auto staan, want vanuit heel Papendrecht ben je met de (al dan niet elektrische) fiets zó bij het busstation en stap je op de bus naar omliggende dorpen en steden. Makkelijk, snel en ook nog eens veel gezonder!’

Veilige plek voor e-bike

De rekken zijn volkomen veilig, want ze zijn alleen te openen en te vergrendelen met een smartphone of met een contactloze pas, b.v. de OV-chipkaart. Verder wekt deze innovatieve fietsenstalling haar eigen energie op met zonnepanelen in het dak. Door de realtimeinformatie (met behulp van de app Bikeep) kan een fietser van tevoren zien of er een plekje vrij is en deze reserveren. Vervolgens kan de e-bike veilig gestald worden.

Slimme sensoren

De fietsenstalling is verder uitgerust met een aantal slimme sensoren. Die meten het gebruik van de stalling, de luchtkwaliteit, het energiegebruik, de energieopbrengst, de status van de accu’s en het stroomverbruik voor het opladen van accu’s.

Provincie en gemeenten slaan handen ineen

Het aantal fietsers met een e-bike neemt elk jaar toe, en dat is positief. Want kiezen voor de fiets is goed voor de bereikbaarheid, de gezondheid en het milieu. Maar waar elektrische auto’s op steeds meer openbare plekken kunnen opladen, is het voor een e-bike-gebruiker soms nog zoeken naar een handige én veilige plek. Om daar verandering in te brengen, hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijswijk, Papendrecht, Brielle en het samenwerkingsverband Hillegom/Lisse/Teylingen de handen ineen geslagen. Dankzij de subsidieregeling Mobiliteit in Energietransitie is het mogelijk gemaakt dat InfraMarks voor de samenwerkende partijen tien slimme, innovatie fietsenstallingen heeft kunnen ontwerpen en realiseren, zodat voor nog meer mensen de e-bike een aantrekkelijk alternatief wordt.

Tien stallingen als proef

Ook gedeputeerde Floor Vermeulen ziet veel in deze innovatie: ‘De provincie Zuid-Holland investeert veel in een hoogwaardig fietsnetwerk waarmee woon- en werkgebieden met elkaar verbonden worden. Met de e-bike worden op deze routes steeds langere afstanden afgelegd. Deze innovatieve fietsenstalling kan het e-bike-gebruik verder stimuleren. Door samen met de gemeenten hierin te investeren, bevorderen we de marktontwikkeling.’