Dordrecht en Varna vieren 20-jarige stedenband met rozen

37
De Bulgaarse ambassadeur, zijne Excellentie de heer Konstantin Dimitrov en de Dordtse burgemeester Wouter Kolff plantten zojuist samen Bulgaarse rozen. Dit deden zij om het 20-jarig jubileum van de stedenband te vieren. - Foto Gemeente Dordrecht

Dordrecht – De Bulgaarse ambassadeur, zijne Excellentie de heer Konstantin Dimitrov en de Dordtse burgemeester Wouter Kolff plantten op 27 mei 2021 samen Bulgaarse rozen. Dit deden zij om het 20-jarig jubileum van de stedenband te vieren. De rozenstruiken zijn naast het koetshuis, op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt aan het van Baerleplantsoen geplant.De rozen, de beroemde Rosa Damascena uit Bulgarije, zijn een geschenk van onze zusterstad Varna. Bulgarije is het land waar al eeuwenlang de hoogste kwaliteit rozenolie van de wereld wordt gemaakt.

Activiteiten

Het hele jaar zijn er activiteiten om de stedenband te vieren. De Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Hare Excellentie mevrouw Bea ten Tusscher plantte eerder dit jaar tulpen in Varna. Later dit jaar en in de nabije toekomst staan meer activiteiten gepland. Op 25 juni (in Varna) en 26 juni (in Dordrecht) is er bijvoorbeeld een vriendschapsconcert. Dit concert wordt voor het project ‘The Voyager’ georganiseerd. The Voyager is een samenwerking tussen het Bachfestival Dordrecht; het Varna Summer Festival; Silver Lining Agency; de Popcentrale en de Ubeat Academy. De internationaal bekende trance DJ-producers Solarstone en Robert Nickson produceerden voor deze gelegenheid speciaal een track. De beginnende producers TimoNoize (Dordrecht) en DYLGIQ (Varna) mogen na het winnen van een DJ-producercompetitie samen optreden met de eerder genoemde DJ’s.

Viering met rozen

De ceremonie vond ‘corona-proof’ buiten plaats in een klein gezelschap. De burgemeester, de ambassadeur en de heer Robert P. Scheelbeek, voorzitter van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna, stonden stil bij de geschiedenis van tulpen en rozen. “Dit samen planten van de rozen gaat over 20 jaar vriendschap tussen Dordrecht en Varna en het feit dat de tulpen en rozen symbool staan voor die bloeiende vriendschap. Want bloeien, dat doet de stedenband!” zei burgemeester Kolff.

Later dit jaar staan onder andere nog sportuitwisselingen (zwemmen en schaken) gepland; een filmavond en een tentoonstelling/veiling. Beide steden hebben een prachtige historische binnenstad; goede watersportmogelijkheden en ook op andere manieren veel te bieden. Het is de bedoeling om na de COVID-pandemie het toerisme in elkaars steden weer actief te gaan promoten en elkaars economie ook op andere manieren te gaan versterken!

Veel meegemaakt samen

Sinds april 2001 hebben de twee steden in vriendschap veel meegemaakt en gerealiseerd samen. Een paar voorbeelden: de aansluiting van Bulgarije bij de Europese Unie; het over en weer organiseren van succesvolle handelsmissies en businessfora die tot contracten leidden; het uitruilen van exposities zoals “Het Oudste Goud van de Wereld”; andere culturele uitwisselingen; samenwerkingsverbanden tussen scholen, onderwijsuitwisselingen en sportverenigingen en solidariteitsacties.