Rijbewijshoesjes voor Dordtse jongeren om identiteitsgegevens te beschermen

44

Dordtse jongeren ontvangen een speciaal hoesje als ze hun eerste rijbewijs komen ophalen op het stadskantoor. Dit hoesje beschermt de identiteitsgegevens die op het rijbewijs staan. De gemeente Dordrecht heeft deze rijbewijshoesjes ontwikkeld om jongeren bewust te maken van de risico’s als ze hun ID-bewijs met anderen delen of online zetten.Jongeren zijn vaak slachtoffer van identiteitsfraude. Met een kopie van een identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bank

Jongeren zijn vaak slachtoffer van identiteitsfraude. Met een kopie van een identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of bijvoorbeeld een telefoonabonnement afsluiten. Daarom is het belangrijk niet zomaar gegevens met anderen te delen. Alleen Gemeenten, banken, werkgevers, notarissen en casino’s mogen gehele identiteitsbewijzen kopiëren. Voor andere organisaties of situaties kan het rijbewijshoesje gebruik worden. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een foto online, voor het inchecken in een hotel of het huren van een auto.

Eerste uitreiking

Op 18 mei vond de eerste uitreiking op het stadskantoor plaats. Wethouder Maarten Burggraaf overhandigde het eerste rijbewijshoesje aan een jongere die zijn eerste rijbewijs kwam ophalen. Burggraaf: “Ik ben blij dat deze rijbewijshoesjes er nu zijn. Wat we nu vaak zien is dat jongeren vol trots een foto op social media zetten met hun rijbewijs. Logisch natuurlijk, maar niet heel slim. Criminelen kunnen jouw gegevens gebruiken om bijvoorbeeld een bankrekening of telefoonabonnement af te sluiten onder jouw naam. Met dit hoesje zijn je identiteitsgegevens veilig. Ik hoop vanaf nu heel veel foto’s op social media te zien van trotse jongeren met hun nieuwe rijbewijs in dit hoesje.”

Cybercrime
Het rijbewijshoesje is een initiatief van de projectgroep cybercrime van de gemeente Dordrecht. Naast ondernemers vormen jongeren de grootste risicogroep voor cybercriminaliteit. Het rijbewijshoesje is een van de acties die de gemeente Dordrecht onderneemt om jongeren weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.