Les in een werkplaats of showroom, Zó, techniek is echt vet!

102

ALBLASSERDAM – Voor de leerlingen van de groepen 8 van alle Alblasserdamse basisscholen was het vandaag een bijzondere schooldag. Niet het klaslokaal maar een werkplaats, showroom, staaloven of scheepswerf vormde voor één dag hun leslokaal.

Techniekroute Alblasserdam

Tijdens de vierde editie van de Techniekroute gingen de leerlingen van de groepen 8 van het Alblasserdamse basisonderwijs op bezoek bij technische bedrijven in de omgeving. Doel was de leerlingen op een aantrekkelijke wijze kennis te laten maken met techniek om hen zo te interesseren voor een toekomst in deze branche. Er is grote vraag naar technisch opgeleide jongeren, zeker in deze regio. Onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente hebben de handen in een geslagen voor organisatie van deze dag, die goed in de smaak viel bij de deelnemers. “Zó, techniek is écht vet!”, riep één van de leerlingen enthousiast.

 

Kijkje in de keuken

Wethouder Arjan Kraijo van Onderwijs is ook na deze vierde editie erg enthousiast over de Techniekroute. “We zijn de bedrijven die hier aan meewerkten erkentelijk voor hun gastvrijheid en het enthousiasme waarmee ze hun vakmanschap aan de leerlingen hebben laten zien. Het is voor deze leerlingen een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen bij onze technische bedrijven. We hopen dat we een aantal van hen hebben geïnspireerd om een technische opleiding te gaan volgen want onze bedrijven kunnen jonge aanwas goed gebruiken.”

De deelnemende bedrijven waren: Valk Welding, FNsteel, IHC Merwede, Ritmeester BV, Ford Wensveen, ETB De Noord, Zon&Zo, Lagersmit, Maat Transport, Hak BV en PMR Hydraulics.

Focus op techniek

De Techniekroute past bij de focus op techniek in het onderwijs, die in het Arbeidsmarktprogramma Drechtsteden is opgenomen. Daarnaast sluit het initiatief aan op de wens van de gemeente Alblasserdam om de eigen technische bedrijven meer in beeld te brengen. De stuurgroep Techniek in het onderwijs die bestaat uit enthousiaste initiatiefnemers uit het onderwijs en bedrijfsleven, zoekt steeds nieuwe mogelijkheden om de samenwerking tussen bedrijven en scholen te bevorderen.