INNOVATIEFONDS ZET ‘SLIMME STAD’ DORDRECHT OP DE KAART

69

DORDRECHT – In januari 2017 is door de gemeente Dordrecht het Smart City Innovatiefonds gelanceerd. Dit fonds moet een nieuwe impuls geven aan Smart City Dordrecht.

Bij Smart City Dordrecht gaat het om innovatieve ideeën om de stad nog slimmer en toekomstbestendiger te maken. Waarom willen wij een slimme stad zijn? Innovaties hebben steeds meer invloed op het dagelijks leven in Dordrecht. Digitale informatie (data) wordt actiever verzameld en geeft meer kennis over bijvoorbeeld actuele waterstanden, WOZ waarden, parkeerdrukte, luchtkwaliteit en het gebruik van de binnenstad. Daarnaast bieden innovaties zoals  lantaarnpalen met een sensor, waarbij het licht aangaat als je langsfietst en een ‘zorg’ tablet voor ouderennieuwe kwaliteit aan het dagelijks leven.

Werk mee aan een slim en toekomstbestendig Dordrecht!
Smart City Dordrecht geeft inwoners, ondernemers en scholen de ruimte om innovatieve plannen voor de stad tot uitvoering te brengen. Zij kunnen samenwerken of aansluiting zoeken bij andere partijen uit het Smart City netwerk. In het Fieldlab Smart Industry van de Duurzaamheidsfabriek is er alle ruimte voor het ontwikkelen van de plannen.

Voor de financiering van de ideeën heeft de gemeente in 2017 en 2018 een bedrag van 920.000 euro beschikbaar gesteld, de ene helft voor geldleningen en de andere helft voor subsidies. Hierbij wordt vooral gezocht naar partijen die een financiële impuls nodig hebben om hun ideeën te kunnen realiseren.

Vanzelfsprekend is de belangrijkste voorwaarde dat de plannen in Dordrecht uitgevoerd moeten worden. Op www.smartcitydordrecht.nl kunnen initiatiefnemers hun idee delen, elkaar vinden via het Smart City netwerk en direct aanspraak maken op het Innovatiefonds.
Wethouder Rik van der Linden onderstreept het belang van het fonds: “Dit doen we samen met de stad. Ik vertrouw erop dat onze gezamenlijke netwerken goede partners opleveren, daardoor kunnen we samenwerken aan innovaties in de stad”.

Word lid van de adviescommissie
De innovatieve ideeën die binnen komen voor het Innovatiefonds, worden beoordeeld door een adviescommissie. Op dit moment bestaat de adviescommissie uit vier leden:
– Jan Schoormans – Hoogleraar consumentengedrag bij de TU Delft en Dordtenaar;
– Kees d’Huy – Business director nationale veiligheid (en voorheen  directeur Stedelijke ontwikkeling & Smart Cities) bij TNO;
– Daan Wortel – Innovatiemanager bij het Da Vinci College;
– Paul Bosman, Business Developer bij de Duurzaamheidsfabriek en Dordtenaar.

We zoeken nog een vijfde enthousiaste, innovatieve, creatieve ondernemer of inwoner van Dordrecht voor de adviescommissie! Ben jij of ken jij iemand die geknipt is voor deze (vrijwilligers)functie? Of heb je vragen over Smart City Dordrecht of het Innovatiefonds? Laat het ons dan direct weten via smartcity@dordrecht.nl.