De bouw van eerste woningen op het terrein van het terrein van het voormalige Refaja-ziekenhuis in de wijk Amstelwijck gestart

164
Wethouder Maarten Burggraaf en Jan Dekker van ABB geven startsein slaan eerste paal

Dordrecht – Op donderdag 24 februari sloegen wethouder Maarten Burggraaf en directeur bouwen Jan Dekker van ABB onder toeziend oog van toekomstige bewoners de eerste paal voor Amstelwijck. Waar vroeger het Refaja-ziekenhuis stond bouwt ABB 190 duurzame woningen en appartementen. In totaal komen er in heel Amstelwijck 800 woningen.

Wethouder Maarten Burggraaf: “Wat een mooi moment, om na jaren voorbereiding nu echt hier de woningen gebouwd te zien worden. Amstelwijck wordt een klimaatbestendige woonwijk met groen, duurzaamheid en biodiversiteit als uitgangspunten. We bouwen met behoud van zoveel mogelijk groen en water. De komende jaren verandert deze bouwplaats in een prachtige groene woonwijk. Over een jaar krijgen de eerste inwoners de sleutel van hun nieuwe woning. We zijn trots op de ontwikkelingen in Amstelwijck. Het draagt niet alleen bij aan onze ambitie om het woningaanbod in onze stad te vergroten, maar ook aan onze ambities op het gebied van duurzaamheid en klimaat adaptief wonen.”

Nieuwbouw brengt verhuisketen op gang
In het deelgebied waar nu gebouwd wordt– door ABB omgedoopt tot Amstelwijck Park – is voor 77% van de verkochte woningen gekocht door Dordtenaren. De nieuwbouw brengt zo een verhuisketen op gang en biedt niet alleen de nieuwe bewoners van Amstelwijck een nieuw thuis, ook de woningen die zij achterlaten bieden weer kansen voor woningzoekende stadgenoten.

Het groen in Amstelwijck en opknappen Hans Petri kunstlandschap
Het groen in Amstelwijck wat gezond, vitaal en waardevol is wordt zoveel mogelijk behouden. Al het groen en het water is in kaart gebracht en uitgebreid onderzocht op biodiversiteit.
Ook nieuw groen en water worden zo gevarieerd mogelijk toegevoegd. In totaal zal 40% van het totale oppervlak van Amstelwijck uit groen en water bestaan.
ABB heeft deze uitgangspunten uitgewerkt tot een prachtig plan dat niet voor niets Amstelwijck Park heet.

Ook de gemeente investeert in de parkachtige uitstraling, door de Laan van Londen op te knappen, fiets- en wandelpaden aan te leggen en het Hans Petri kunstwerk en de openbare ruimte daar omheen een opknapbeurt te geven. Daarbij staan ook groen, water, biodiversiteit en ruimte voor wandelen en spelen centraal. Zo ontstaat een passende entree naar de wijk en verbeteren we tegelijkertijd de verbinding tussen Wielwijk, Dordtse Hout en Amstelwijck.

Deelgebieden van Amstelwijck
Amstelwijck bestaat al eeuwenlang en was vroeger een landgoed. Het ontwikkelgebied Amstelwijck bestaat uit vier deelgebieden die afzonderlijk van elkaar ontwikkeld worden: Refaja-locatie (www.amstelwijckpark.nl), Amstelwijck Midden (www.dordts-buiten.nl), Spoorzone Amstelwijck en Smitzigt. In totaal komen er ca. 800 nieuwe woningen. Het gebied ligt tussen de levendige historische binnenstad van Dordrecht en de wijken Wielwijk en Dordtse Hout in het noorden en aan Amstelwijck Business Park en het Nationale Park De Biesbosch in het zuiden. Wonen op Amstelwijck is wonen in een natuurlijke omgeving op een historische plek.

Kijk voor meer informatie ook op www.woneninamstelwijck.nl