Ruim 23 duizend euro schade aan gemeentelijke eigendommen Hardinxveld-Giessendam door vuurwerk

22

Voor het tweede jaar op rij is de schade door vuurwerk in gemeente Hardinxveld-Giessendam groot. Door maar liefst 72 vernielingen aan gemeentelijke eigendommen, loopt de schade op tot 23.100 euro. Wethouder Theo Boerman van Financiën en Openbare Werken is niet te spreken over de golf van vernielingen: ‘Dit is werkelijk ongelofelijk en ongehoord. Dat afstekers van vuurwerk zo omgaan met voorzieningen in de openbare ruimte. Ik roep de daders op in de spiegel te kijken en zichzelf te beloven ‘dat doe ik nooit weer’. Hij vervolgt: ‘Voor het tweede jaar op rij heeft de gemeente te maken met een zeer hoge schadepost. Het is zelfs bijna een verdubbeling van het bedrag van vorig jaar. Het is erg zonde van het geld. Iedereen zal het met mij eens zijn dat we ons geld beter aan nuttiger zaken kunnen besteden dan aan de gevolgen van vandalisme.’

Verkeersborden

Met name (verkeers-)borden moesten het ontgelden. Maar liefst 45 borden werden vernield door vuurwerk. ‘Als je dan bedenkt dat we vorig jaar in totaal 43 vernielingen hadden en we het nu enkel over borden hebben, is dat erg treurig,’ aldus Theo Boerman. Naast de (verkeers-)borden moesten ook prullenbakken, hondendispensers, schrikhekken, de voetbalkooien, een speeltoestel, verkeerszuil en het kunstgrasveld van korfbalvereniging Vriendenschaar het ontgelden. Theo Boerman: ‘Een verkeersbord vervangen kost al snel rond de 150 euro. Dat lijkt misschien weinig, maar als je er 45 moet vervangen loopt het bedrag snel op. Daarnaast is de verwachting dat de schade nog veel groter is. Ieder jaar worden verschillende straatkolken opgeblazen. Hoeveel dit er zijn en hoe groot de schade is, moet de komende maanden blijken’. Het vervangen van een straatkolk kost rond de 2000 euro.

Hoog schadebedrag

Vorig jaar was de schade 13.400 euro en het jaar daarvoor 5000 euro. Theo Boerman: ‘Vooraf hebben we verschillende afvalbakken, hondendispensers en delen van speeltoestellen weggehaald om een hoge schadepost te voorkomen. Helaas blijkt dat niet genoeg te zijn geweest om vernielingen te voorkomen en is de schadepost bijna verdubbeld.’ Een deel van de kosten zit in de schade aan de kunstgrasvelden van de voetbalkooien en het gloednieuwe kunstgrasveld van KV Vriendenschaar. Dat kunstgrasveld werd afgelopen zomer nieuw aangelegd.

Aangifte bij politie

De gemeente gaat aangifte doen van de schades. ‘Waar mogelijk verhalen we de kosten op de veroorzakers,’ aldus Theo Boerman. De kans dat de daders gepakt worden is klein, maar de gemeente doet toch aangifte: ‘Zo laten we zien dat het kapot maken van andermans spullen niet door de beugel kan. En, dat wanneer je iets kapot maakt, je dit ook moet betalen.’