Papendrecht steunt ‘Orange the World’

Sta op tegen geweld en intimidatie tegen vrouwen

14
verfspuitactie met de dames van Ladies' Circle 35 Alblasserwaard op woensdag 17 november. - foto Gemeente Papendrecht

Ongewenst ineens een hand op je been. Nagefloten, geknepen of achtervolgd worden. Intimidatie en geweld, op straat of thuis. Het zijn beangstigende zaken waar veel vrouwen mee geconfronteerd worden. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen in haar leven te maken met seksueel, fysiek of psychisch geweld. Om dit tegen te gaan start donderdag 25 november 2021 de wereldwijde campagne Orange The World.

‘Ook Papendrecht besteedt aandacht aan dit belangrijke thema’, vertelt wethouder Corine Verver, ‘want we kunnen niet hard genoeg roepen dat geweld en intimidatie tegen vrouwen moeten stoppen.’

Wethouder Verver draagt daarom op 25 november de oranje pin die symbool staat voor de campagne. Zij roept anderen op om dit ook te doen.

De meeste vrouwen die thuis, op het werk, op school, bij de sportvereniging, in het uitgaansleven of waar dan ook met geweld en intimidatie te maken krijgen, praten hier niet over en doen geen aangifte. Omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen, zich schamen, bang zijn niet serieus genomen te worden of het idee hebben dat melden toch niet helpt. Of omdat zij door hun belager scherp in de gaten gehouden worden. Waar eerder geweld tegen vrouwen werd gezien als probleem voor vrouwen zelf, is er nu meer aandacht voor de rol van mannen en jongens. Want gelukkig is het overgrote deel van hen geen dader en juist die grote groep kan een belangrijke rol spelen als medestander om geweld tegen vrouwen te stoppen.


Wat kunt ú doen
Wethouder Corine Verver: ‘Om deze vrouwen te helpen, slaan Veilig Thuis, Sterk Papendrecht, Suppord en de gemeente de handen ineen. Om als samenleving ‘nee’ te zeggen tegen geweld. Om te laten zien dat iedereen iets kan doen om intimidatie en geweld te stoppen. En om inwoners bekend te maken met mogelijkheden voor een luisterend oor, advies of hulp.’

Posters en kaartjes door heel de gemeente
Daarvoor wordt de boodschap ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’ bij onder meer sportverenigingen, huisartsen en scholen verspreid in de vorm vanposters, kaartjes, bierviltjes en toilettasjes. Hierop zijn telefoonnummers, QR meld-codes en tips te vinden om geweld en intimidatie op een veilige manier te melden. De deelnemende organisaties leggen de spullen onder meer in kleedkamers, op het damestoilet en de bar. Op deze manier kan iedereen die dit nodig heeft anoniem informatie meenemen over meldpunten en contact opnemen voor hulp.

Overzicht van acties in Papendrecht

Woensdag 17 november hebben dames van Ladies’ Circle 35 Alblasserwaardhet logo van de campagne aangebracht op de winkelcentra Meent, Westpolder, Wilgendonk en Markt van Matena.
Vanaf maandag 22 november wordt de boodschap van  ‘Orange the World’ met een spot vanaf het gemeentehuis geprojecteerd.
Zaterdag 27 november is er aan de Noordersingel 1 in Papendrecht open huis bij Safety & Selfdefense, de organisatie die helpt bij zelfverdediging en weerbaarheid.