Prinses Beatrix opent Prins Clausbrug in Dordrecht

73
Foto Gemeente Dordrecht

Prinses Beatrix opent dinsdag 26 oktober de Prins Clausbrug. Deze nieuwe brug over het Wantij verbindt de nieuwe stadswijk Stadswerven, een voormalige scheepswerf, met de historische binnenstad van Dordrecht.

De brug wordt een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute (Oude Maas – Merwede route) richting Papendrecht. Belangrijk voor forenzen, scholieren en recreanten. Om die reden heeft de provincie Zuid-Holland ook een bijdrage geleverd aan de brug.

Hoogstandje
Het technisch ontwerp is een architectonisch hoogstandje. Bijzonder is de bewegingsconstructie van de klep door middel van een contragewicht, dat in de mast van de brug is verwerkt. Door middel van twee grote hydraulische zuigers wordt te mast naar voren bewogen waardoor die als contragewicht de klep omhoog doet gaan. Als het brugdek open gaat, staat 260 ton 57 meter rechtop in de lucht. Het bewegingsmechanisme van de brug is nog nooit eerder toegepast en dus uniek in de wereld te noemen. De brug is gebouwd door de aannemerscombinatie Dura Vermeer Hillebrand.

Skyline
De brug, gelegen op het prachtige drie rivierenpunt, geeft ook de skyline van Dordrecht een nieuw gezicht. Op deze plek waar de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen op het drukst bevaren knooppunt van Europa, passeren jaarlijks 150.000 schepen. Al met al wordt de Prins Clausbrug een belangrijke brug voor Dordrecht en de regio.

Burgemeester Wouter Kolff die de prinses welkom heet: ‘De Prins Clausbrug ligt in de nabijheid van de Prins Hendrikbrug en de Prinses Amaliabrug. Ik vind het bijzonder dat de prinses de brug opent die de naam van haar echtgenoot krijgt. De naamgeving van onze bruggen naar leden van het Koninklijk Huis staat symbool voor de verbinding die de stad voelt met het Koninklijk Huis. Ik ben zeer vereerd dat de prinses onze nieuwe aanwinst komt openen op dinsdag 26 oktober.’

Publiek
De opening van de Prins Clausbrug is voor publiek goed te volgen. Zowel vanaf de kant van de binnenstad als van Stadswerven is er goed zicht op de brug. Nadat Prinses Beatrix de brug officieel heeft geopend, mag een groep fietsers vanaf Stadswerven als eerste over de brug. Vanaf 18.00 uur is de brug voor iedereen te gebruiken.