Vier buurtprikborden op de Staart

42
Foto Gemeente Dordrecht

De wijk de Staart in Dordrecht is vier buurtprikborden van 1,5 x 1,2 m rijker. Dit om de communicatie in de wijk te bevorderen en zo meer bewoners en andere belanghebbenden op de Staart te betrekken bij activiteiten in en voor de wijk. Elk bord hangt op een andere plek en heeft een uitstraling die bij die plek past.

Het project is een initiatief van de gemeente Dordrecht in samenwerking met mooimaker Lotti Hesper en lokale partners Buurthuis Wijkhaven, Cafetaria Sneeuwwitje, IKC De Regenboog en De Merwelanden. Bij de lokale partners kunnen bewoners terecht die iets willen ophangen.

Vertellen
Wethouder Marco Stam: “Je bent er als gemeente niet met activiteiten op internet aankondigen. We willen echt de mensen op straat bereiken, en dat nemen we in dit geval letterlijk.” Wijkmanager Wilma Wubben: We zien dat mensen elkaar ook van alles willen vertellen in de wijk. Vandaar het initiatief van de buurtprikborden.” Mooimaker Lotti Hesper: “Het mooiste eraan is dat elk prikbord een eigen thema heeft door een rand van 25 cm rond een vitrinekast. Zo past het bij de plek waar het hangt: haven, aardappelen, post en de Biesbosch.”

Thema’s
Buurthuis Wijkhaven (Maasstraat 25) van Buurtwerk Dordrecht kreeg natuurlijk het thema haven mee. Bij Cafetaria Sneeuwwitje (Lingestraat 2) een aardappelveld, mosterdbloem en tomatenplant als basis voor friet, mosterd en ketchup. Bewoners van de schilderclub van De Merwelanden (zijgevel Haringvlietstraat 515) schilderden hun Biesbosch.

Leerlingen
Enthousiaste leerlingen van groep 6 en 7 van IKC De Regenboog (Volkerakweg 60) gingen aan de slag met het thema post omdat vlakbij het prikbord de enige brievenbus in de wijk hangt. Directeur Kim Bouwmeester: “Het is mooi om als IKC een actieve bijdrage aan de buurt te geven. We hebben ook een wijkfunctie. Onze leerlingen beseffen zo dat ze daadwerkelijk iets voor hun buurt kunnen betekenen.” Buurtbewoner Patrick Munck zorgde voor het vervoer en ophangen.

StaArt
De buurtprikborden zijn een deelproject van het kunst- en cultuurprogramma StaART. Andere onderdelen zijn Kunstroute Rond, Rood, Staart voor de Baanhoekweg, Brugwachter Teus, een social sofaproject voor Plein 1949-1945 en historische foto’s bij Cafetaria Sneeuwwitje. Dit programma is ontwikkeld met de gemeente Dordrecht, diverse woningbouwcorporaties, bedrijven en lokale organisaties. De ambitie is om de komende jaren meer kunst- en cultuurprojecten op de Staart te ontwikkelen om zo de leefbaarheid aan te pakken en de Staart op de kaart te zetten.