The Black Pearl gespot?

49
Statenjacht 'Utrecht' in de Dordtse Kil - Foto Arie Pieters

Wie in de verte op het Hollands Diep of Dordtse Kil het silhouet van Statenjacht De Utrecht aan ziet komen zou daar bijna wel aan gaan denken. Maar nee, het gaat hier uiteraard niet om het bekendste piratenschip van onze tijd, maar om een perfect nagebouwde replica van een zgn. ‘Statenjacht’.

Statenjacht De Utrecht is namelijk één van de replica’s van historische schepen in ons land die gewoon kunnen varen. Veel mensen kennen ongetwijfeld De Batavia, maar er zijn er dus nog meer en hoewel veel zeldzamer dan de historische binnenvaartschepen en klassieke sleepboten kunnen we soms (als we geluk hebben) zo’n uniek schip zien op de rivieren rondom de Hoeksche Waard. Het Statenjacht De Utrecht heeft een bijzondere geschiedenis. Statenjachten werden in de periode van ca. 1650 tot 1850 gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen. Deze zeilschepen waren dan ook, volgens de destijds geldende normen, van alle gemakken voorzien. De prachtige replica valt onder de Stichting Statenjacht Utrecht. De inkomsten uit verhuur van het schip worden aangewend voor onderhoud van het historische schip en ideële doelen. Zo worden er jaarlijks een aantal vaartochten georganiseerd voor cliënten van Abrona; een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking die nooit aan vakantie toekomen. De Utrecht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, die in de archieven van het Scheepvaartmuseum verbleven. Het bouwproject was een initiatief van de Rotaryclub Utrecht en was tevens een werkgelegenheidsproject.

Voor meer informatie is er een website: https://statenjacht.nl/

Tekst en Foto Arie Pieters