Let op: Oplichters actief in Hardinxveld-Giessendam

86
Foto Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Oplichters proberen met mooie praatjes bij u binnen te komen of goederen aan de deur te verkopen. Dit noemen we ook wel babbeltrucs. Helaas zijn het vaak senioren die slachtoffer worden van babbeltrucs. Het doel van deze oplichters is om bij u binnen te komen. Zo kunnen ze namelijk geld, sieraden of andere kostbare goederen van u stelen. De politie en de gemeente Hardinxveld-Giessendam maken zich zorgen; het aantal babbeltrucs in de gemeente neemt namelijk toe. De politie en de gemeente doen de oproep om nooit zomaar een onbekende bij u binnen te laten!

Een oplichter is niet zomaar te herkennen. Een oplichter komt bij u aan de deur en stelt zichzelf voor als een medewerker van de thuiszorg of energiebedrijf. Het kan ook zijn dat een oplichter om hulp vraagt of u een product aanbiedt. Deze verhalen klinken zeer geloofwaardig, maar laat u niet in de maling nemen! Heeft u geen afspraak met een energiebedrijf, komt de thuiszorg normaal op een ander tijdstip of heeft u er geen goed gevoel bij? Stuur de persoon dan weg.

Geef nooit uw bankgegevens

Tegenwoordig is een veelgebruikte babbeltruc dat de oplichter zich voordoet als een bankmedewerker. Er wordt dan gezegd dat er iets mis is met uw pasje en dat hij of zij het probleem graag voor u op wil lossen. U hoeft dan alleen maar uw bankpas en/of pincode te geven. Trap er niet in! Een bankmedewerker vraagt nooit om uw bankpas of pincode.

Tips om een oplichter buiten te houden

Wat kunt u het beste doen als u denkt dat er een oplichter voor de deur staat? Lees onderstaande tips:

  • Kijk voor u uw deur open doet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112. Voor dit soort verdachte situaties komt de politie graag zo snel mogelijk ter plaatse.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder. Of laat een deurspion in deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen.
  • Vraag altijd naar legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet? Bel dan 112.
  • Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen om uw spullen te stelen.

Vertrouwt u het niet? Bel bij een verdachte situatie 112.

Heeft u vragen, bel dan gerust de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of de gemeente via het telefoonnummer 14 0184.